• Nieuwe eigenaren op hun plek
  • Gerenoveerde haven
  • Zonnepanelen om de door ons benodigde energie op te wekken
  • De bouw van een nieuwe loods en het isoleren van de oude loods

Nieuws

Via onze nieuwsbrief willen wij u drie keer per jaar informeren over en betrekken bij de haven. Leuk voor zowel vaste gasten als nieuw geïnteresseerden. U vindt de nieuwsbrieven via de link hieronder:

Nieuwsbrief 3 - november 2022
Nieuwsbrief 2 - juni 2022
Nieuwsbrief 1 - februari 2022

18-09-2021 - Nieuwe eigenaren op hun plek

Sinds 1 september zijn Bas Krom en Karin Veld de trotse nieuwe eigenaren van Schraa Watersport. Samen met onze dochters Eke (8 jr), Jente (5 jr) en Mare (hond) willen wij dit prachtige bedrijf voortzetten en door ontwikkelen in bovenal haar duurzaamheid. Nu zijn we onszelf met hulp van Ido, Klaas en Carla aan het inwerken, zodat er voor de buitenkant in eerste instantie zo weinig mogelijk veranderd. Op termijn willen we graag een andere naam, maar daar gaan we nog even rustig over nadenken. Goede ingevingen zijn welkom :)

Wij voelen onszelf hier in elk geval al helemaal thuis. Wat een fantastische plek om te wonen en werken is dit. Of zoals Bas vanmorgen bij het ontbijt zei: "Zo kan ik wel oud worden".

Graag tot ziens op de haven!

21-08-2021 - Nieuwe eigenaren Schraa Watersport

Na 40 jaar is voor ons de tijd gekomen om een stapje terug te doen. Daarom wordt Schraa Watersport per 1 september overgedragen aan Bas Krom en Karin Veld. De komende tijd zullen wij ook nog geregeld op de haven te vinden zijn om hen te begeleiden en adviseren zodat de overdracht zo soepel mogelijk zal verlopen.

Wij wensen Bas en Karin heel veel succes en net zo veel plezier als wij al die jaren hebben gehad.

Wellicht tot ziens in Woudsend!

Klaas en Carla Schraa


v.l.n.r: Carla Schraa, Klaas Schraa, Karin Veld en Bas Krom

22 mei 2021 - Wederom Blauwe Vlag met Groene Wimpel voor Schraa Watersport

Schraa Watersport mocht dit jaar voor het 7e jaar op rij de Blauwe Vlag en voor de 3e keer de Groene Wimpel ontvangen.

De Blauwe Vlag en Groene Wimpel zijn internationale kwaliteitskeurmerken. In Nederland zijn er 183 locaties die de Blauwe Vlag mogen voeren: 56 Stranden en 127 jachthavens. Ze voldoen aan de eisen rond milieu, veiligheid en toegankelijkheid.
De jaarlijkse landelijke uitreiking ging dit jaar niet door vanwege de corona beperkingen. Ook bij ons was helaas geen officieel moment.

De blauwe vlag is een internationale onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Criteria als schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid zijn doorslaggevende factoren. De blauwe vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of er nog voldaan wordt aan de vereisten.

Schraa Watersport ontving ook de groene wimpel: een waardering voor extra inspanningen die de 25 koplopers van Blauwe Vlag-jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Voor de toerist en recreant zijn de Blauwe Vlag en Groene Wimpel een internationaal herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. Een internationale jury van een onafhankelijke internationale milieuorganisatie (Foundation for Environmental Education, FEE uit Denemarken) kent deze vlaggen jaarlijks toe.

11 mei 2019 - Blauwe Vlag 2019 met Groene Wimpel

Op 9 mei hebben wij voor de vijfde keer de Blauwe Vlag ontvangen. Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze jachthaven een Blauwe Vlag certificering waard vindt. We hechten veel waarde aan duurzaamheid, natuur en milieu. De criteria van de Blauwe Vlag sluiten daar goed bij aan.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. In 2019 zijn aan 124 jachthavens en 57 stranden de Blauwe Vlag toegekend. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of wij nog aan de eisen voldoen.

Boven op de Blauwe Vlag ontvingen wij ook de zogenoemde Groene Wimpel. De Groene Wimpel is een extra onderscheiding voor 25 jachthavens die naast de criteria van de Blauwe Vlag nog extra inspanningen leveren op het gebied van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij zijn extra trots dat wij bij deze selecte groep behoren.

Lees meer over de Groene Wimpel op blauwevlag.nl/groenewimpel.

2 juli 2018 - Elfwegentocht

Elfwegentocht 1-14 juli 2018: wij doen mee!

Dat was te zien in het NOS journaal van 30 juni jl. Klik op de afbeelding om het artikel en het fragment te bekijken.Meer informatie over de Elfwegentocht op elfwegentocht.nl.

25 juni 2018 - Blauwe diesel

Wij rijden met onze auto en botenwagen op fossielvrije Blauwe Diesel. Dat is vanaf juni 2018 bij ons verkrijgbaar.
Blauwe Diesel is dé duurzame dieselbrandstof van dit moment. Deze fossielvrije diesel wordt volledig gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Blauwe Diesel is ook nog eens CO2-neutraal, emissiearm en biologisch afbreekbaar. Blauwe Diesel is ideaal voor boten omdat de uitlaatgassen niet stinken en geen roet bevatten!

Meer informatie is te vinden futurefuels.nl.

7 mei 2018 - Blauwe vlag 2018

Ook in 2018 voldoen wij weer aan alle eisen voor de Blauwe Vlag. Op 3 mei waren we aanwezig bij de uitreiking in Uitgeest en met onze havengasten en andere belangstellenden hebben we ons eigen feestje gevierd op zaterdag 5 mei. Sinds die dag wappert hier weer de nieuwe Blauwe Vlag 2018. De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.
De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Kijk op de website van de Blauwe Vlag voor meer informatie.

28 april 2017 - Voorjaar

Een dagje bij Schraa Watersport in het voorjaar van 2017. De boten verlaten hun winterstallingsplek en gaan weer naar hun vaste ligplaats in onze gezellige haven. Kijken jullie mee hoe we dat snel en veilig doen met ons moderne botenwagen?

Zowel het onderhoud van uw boot als van uw motor kunnen wij volledig verzorgen. Wij hebben de beschikking over een hoogwerker, waardoor reparaties aan bijvoorbeeld verlichting of windsnelheidsmeters aan masten tot 20 meter gedaan kunnen worden zonder dat de mast hoeft te worden gestreken.

Aan onze dieselpomp verkopen we verkopen TRAXX Diesel. Deze is zuiniger en stoot minder CO2 uit. Daarnaast voorkomt het bacteriegroei in dieseltanks.

Bij ons wappert de Blauwe Vlag. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Dit betekent dat zij moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Graag tot ziens in Woudsend!

Met dank aan René van Zijp - Buro 45graden25 maart 2017 - Antifouling

De temperaturen stijgen, de winter lijkt voorbij en het vaarseizoen is weer in aantocht. Tijd om je boot weer klaar te maken en misschien weer een nieuwe laag antifouling aan te brengen. Let op deze tips voor verstandig gebruik van antifouling:

1. Gebruik alleen antifouling die bestemd is voor particulieren. Op Varendoejesamen.nl vind je een lijst met toegestane middelen. Of kijk op de verpakking: daar staat dan dat het middel voor 'niet-professioneel' gebruik is.

2. Koop alleen middelen in het buitenland of via buitenlandse websites als je zeker weet dat dit ook in Nederland is toegelaten voor niet-professioneel gebruik. Dit staat op de verpakking.

3. Gebruik je niet-toegestane middelen? Hier wordt op gecontroleerd. Je moet het er dan weer afhalen, en je riskeert een boete tot €2.500.

4. Mocht je willen schuren, schuur antifoulingverf dan altijd nat, zodat je geen schadelijk schuurstof inademt en er geen schuurstof in het water komt.

5. Draag bij het schuren en aanbrengen van de verf handschoenen, een overall en beschermingsbril. De verf kan anders ook schadelijk zijn voor jouw gezondheid.

6. Schuren en schoonmaken doe je boven een dichte vloer, zodat er geen schuursel of aangroei in de bodem of het water terecht komt. Veeg het schuursel en de aangroei op en gooi die bij het restafval.

7. Zit er al verf met koper of zink op je boot? Borstel de aangroei niet weg als de boot in het water ligt. Je haalt dan ook een laagje verf weg, waardoor er extra veel koper of zink in het water komt.

Nadere informatie is te vinden op de volgende websites:
www.milieucentraal.nl en www.varendoejesamen.nl

29 september 2016 - Nieuwe stempels voor bootbokken

Vorig jaar stonden de boten buiten al op deze stempels, maar vanaf nu zijn al onze bootbokken, buiten én binnen, voorzien van deze perfecte steunen. Ze zijn stevig, betrouwbaar en 100% veilig voor uw boot. De houten scheggen, die bij harde wind los konden gaan, hebben we niet meer nodig. Zowel de hoogte als de hoek van de nieuwe steunen zijn verstelbaar, waardoor iedere boot de juiste steun heeft. Door het vaste rubberen kussen kunnen er geen krassen op de boot komen.

21 april 2016 - Wederom Blauwe Vlag voor Schraa Watersport

Op 21 april hebben we voor de tweede keer de Blauwe Vlag ontvangen. Deze werd uitgereikt op Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Het ontvangen van de Blauwe Vlag is wederom een erkenning voor de inspanningen die we hebben gedaan en blijven doen. Naast Schraa Watersport zijn er in Friesland dit jaar 13 andere jachthavens met de Blauwe Vlag.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Winterberging 2015 - Nieuwe sloepenstellingen

In de zomer van 2015 hebben we een geheel nieuwe sloepenstelling gemaakt. Hierin hebben sloepen en open zeilboten een prima plek. Met behulp van de elektrisch rijdende zijlader kunnen we de boten er makkelijk inzetten en in het voorjaar er weer uit halen.

30 april 2015 - Blauwe Vlag uitgereikt aan Schraa Watersport

Klaas en Carla Schraa van Schraa Watersport in Woudsend hebben voor de eerste keer de Blauwe Vlag ontvangen. De uitreiking vond plaats in Vlissingen op donderdag 30 april. Een dag later, op vrijdagochtend 1 mei, hebben zij deze vlag feestelijk in hun eigen vlaggenmast gehesen, onder toeziend oog van havengasten, collega’s, familie en buren.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Dit betekent dat zij moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. Klaas en Carla zijn al jaren bezig om hun bedrijf duurzamer te maken en het milieu zo veel mogelijk te ontzien. Het aanvragen van de Blauwe Vlag was een logische volgende stap. Zij zijn dan ook trots dat ze deze erkenning voor hun werkzaamheden hebben ontvangen.
De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

10 februari 2015 - Renovatie van de haven compleet

De vorige winter is de oostkant van de binnenhaven gerenoveerd. Deze winter hebben we de rest aangepakt. De nieuwe walbeschoeiing en steigers zijn van Azobé hardhout gemaakt. Een aantal ligplaatsen zijn wat breder geworden en alle boxen hebben nu een lange oploopsteiger. Elke box heeft nu een eigen, vaste stroomaansluiting. Het tegelpad rondom de haven is vernieuwd en ook het parkeerterrein is opgeknapt; het freesasfalt is afgevoerd en vervangen door bestrating.

12 november 2014 - Zonnepanelen geïnstalleerd

Vandaag zijn de zonnepanelen op het dak van de loods geïnstalleerd. Met de panelen kunnen we jaarlijks voorzien in alle energie die wij en onze havengasten nodig hebben.

28 augustus 2014 - Waterontkalkingsinstallatie

Gister is een waterontkalker geïnstalleerd. Dit apparaat zorgt ervoor dat al het kalk uit het water gefilterd wordt. Door de installatie van dit apparaat hebben we voortaan geen last meer van kalkaanslag of corrosie in leidingwerk. Ook kunnen we een stuk minder zeep, shampoo en (af)wasmiddel gebruiken. Hard water zorgt namelijk voor een sterk verminderde werking van zepen, waardoor je in water met veel kalk meer zeep moet gebruiken.
De waterontharder is volledig mechanisch en verbruikt dus geen stroom. Eens in de zoveel tijd moeten de zoutblokken bijgevuld worden en dan heb je continu de beschikking over kalkvrij water. Meer informatie op aquacombi.nl.

1 juli 2014 - Nieuwe energieleverancier

Wij zijn overgestapt naar een nieuwe energieleverancier: Raedthuys - Pure Energie. Pure Energie is verkozen tot de groenste energieleverancier en past daarom goed bij ons en ons beleid wat betreft duurzaam ondernemen. Meer informatie over deze leverancier op pure-energie.nl.

26 september 2012 - Nieuwe hal en vorstvrije winterberging

Op 20 juni is begonnen met de bouw van een nieuwe hal. Door deze uitbreiding kunnen we in de winter meer boten vorstvrij stallen. Op 26 september is de bouw van de loods voltooid. De eerste boten staan er al in!
Daarnaast is de oude hal geïsoleerd. Alle platen van de muren en het dak van de oude hal zijn eraf gehaald en vervangen door geïsoleerde platen. Hierdoor is alle winterberging bij ons binnen nu vorstvrij.

4 juni 2012 - Onkruidbestrijding met heet water

Onkruid wordt nog steeds vaak te lijf gegaan met bestrijdingsmiddelen. Dat dit zeer giftig is voor de gehele natuur en ook voor de mens zelf beseffen we steeds meer. Ook in de kranten lezen we dat en de overheid is dan ook van plan om populaire middelen zoals RoundUp, Pokon en Clear Up op korte termijn te gaan verbieden.

Gelukkig vonden we een eenvoudig en veilig alternatief: onkruid bestrijden met heet water! Onkruid koken dus. Dat is een zeer effectieve manier die bovendien geheel veilig is voor het milieu en de gezondheid van de mens.

Schraa Watersport heeft een mobiele heet water unit aangeschaft om onkruid op bestrating (alle soorten verharding) met heet water te bestrijden. Normaal gesproken geven 3 tot 4 behandelingen per jaar een voldoende resultaat. Heet water van zo’n 98° C verhit de celstructuur van de plant zodanig dat de plant direct dood gaat.

Voordelen van deze heetwater techniek:
• ook zaden worden aangetast, waardoor onkruid langer wegblijft
• geen belasting van het grondwater door chemicaliën en/of metalen
• het beschadigt verhardingen niet
• geen spuitlicentie nodig
• het is ook inzetbaar voor reiniging
• het is veiliger voor de mens om mee te werken

8 oktober 2009 - TRAXX Diesel bij Schraa Watersport

Vanaf nu tank je bij Schraa Watersport TRAXX Diesel. TRAXX Diesel is een unieke dieselbrandstof voor watersporters die bacteriegroei in dieseltanks voorkomt, zuinig is en minder CO2 uitstoot. Door de combinatie van stilstand (tussen vakantieperiodes en weekenden) en warmte (door de zon) kan zeer snel bacteriegroei plaatsvinden in de dieseltank van vaartuigen. Daarom bevat TRAXX Diesel een efficiënte bacteriebestrijder die slijmvorming in de brandstof voorkomt. Zo biedt TRAXX Diesel een permanente bescherming tegen bacteriegroei en vervuilde brandstoffilters. Bovendien grijpt TRAXX Diesel in op 2 cruciale aspecten van dieselmotoren, namelijk de brandstofinspuitig en het verbrandingstijdstip. Dankzij zijn sterk reinigende werking en extra hoge cetaangetal blijven injectoren schoner en verloopt de verbranding sneller. Hierdoor is TRAXX Diesel structureel schoner en zuiniger dan standaard diesel. Meer informatie op www.traxx-diesel.nl/watersport.